back arrow חזרה לקורסים

CFO לסטארטאפ

  • מאת: צליל דג'אווי (Tslil Djaoui)
  • דצמ 28, 2022
  • |
  • 4 min.

סטארט אפ הוא מסע. מסע מרתק וגם מאתגר, כזה שנקודת המוצא שלו ידועה ולרוב יש גם יעד ברור אבל אי אפשר לדעת בוודאות מה תכלול הדרך בין שתי הנקודות. בדרך כלל זה לא יהיה קו ישר אלא גרף שמורכב מעליות וירידות (ואפילו חדות), מכשולים שמחייבים תכנון מחודש ושינוי כיוון, ובאופן כללי רצף של אירועים שרק מי שעבר/עובר אותם יודע עד כמה מדובר בחוויה קשוחה שמחייבת מיצוי מלא של כל משאב קיים.

אחד המשאבים החשובים ביותר הוא כמובן כסף. התפקיד המכריע של משאב זה בא לידי ביטוי בין השאר בעובדה שאחד התפקידים הבכירים בכל חברה שמנוהלת כהלכה הוא סמנכ”ל כספים, או בקיצור המקובל CFO. בחלק מהמקרים ה-Chief Financial Officer הוא חלק בלתי נפרד מהחברה ועובד בה במשרה מלאה, ובמקרים אחרים ההעסקה תהיה במתכונת של מיקור חוץ (וגם אז, אם הבחירה ב-CFO הייתה מושכלת ומדויקת, הוא יהיה חלק בלתי נפרד מהחברה).

היתרונות של CFO חיצוני

כאמור עבור כל סטארט אפ CFO הוא גורם מקצועי בעל חשיבות רבה מאוד, גם בשגרה וגם לקראת אירועים מיוחדים כגון הנפקה או גיוס משקיעים (פירוט בהמשך העמוד).

הבחירה בין סמנכ”ל כספים במשרה מלאה לבין אאוטסורסינג תלויה בעיקר בהיקף הפעילות הצפוי של הסטארט אפ בטווח הנראה לעין – וכנגזרת מכך היקף המשרה האופטימלי של ה-CFO. שיקול נוסף הוא מסגרת התקציב הנוכחית וליתר דיוק הסכום שאותו ניתן להקצות לטובת עלות הטיפול הכולל בפן הפיננסי של פעילות החברה.

היתרון המשמעותי ביותר של CFO לסטארט אפים במיקור חוץ הוא הגמישות המרבית, איכות חיונית באופן כללי עבור גופים עסקיים במאה ה-21, ובפרט כשמדובר על חברה בתחילת דרכה שמתמודדת עם אי ודאות לא מבוטלת וחייבת להתאים את עצמה לשינויים שונים סביבה ובתוכה.

יתרון שני הוא העלות הכספית הנמוכה יותר של CFO חיצוני בהשוואה לסמנכ”ל כספים קבוע במשרה מלאה (על כל הכרוך במשרה מלאה, כולל ההוצאות הנלוות לניהול הכספים בתוך החברה). יתרון חשוב אפילו יותר הוא הערך המוסף שמביא איתו לסטארט אפ איש כספים שאינו חלק אינטגרלי מהחברה. אמנם גם בלי אאוטסורסינג אפשר לחפש סמנכ”ל כספים עם ניסיון של שנים רבות בתחום ההיי-טק, אבל כשמדובר על סטארט אפ צעיר יחסית, הסיכוי למצוא איש מקצוע בעל ותק של ממש לא גבוה ובכל מקרה עלות ההעסקה כן תהיה גבוהה מאוד (כולל דרישה אפשרית לאופציות / מניות). לעומת זאת, חברה שמספקת שירותי CFO לסטארט אפים מעסיקה באופן טבעי מומחים עתירי ניסיון, ואם בוחרים נכון חברה שמתמקדת במתן שירותים פיננסיים לסטארט אפים התוצאה תהיה תוספת משמעותית של בקיאות וניסיון לסטארט אפ הצעיר.

באילו מקרים כדאי לסטארט אפ להעסיק CFO במשרה מלאה?

לא מעט בעלי סטארט אפים, כולל אלה שמודעים לחלוטין לכל היתרונות הנ”ל, נרתעים מהרעיון של גיוס CFO חיצוני. סיבה אחת לכך היא החשש ממחויבות שאינה מוחלטת למיזם, חשש אפשרי נוסף הוא זמינות לא מספקת בפרט באירועים בהם נדרשת תגובה מהירה. חסם נוסף הוא החשש מפני דליפת מידע רגיש.

החששות מובנים וטבעיים, אבל יש להם גם מענה אפקטיבי: בחירה מדויקת של חברה שמבטיחה מחויבות מוחלטת וגם מקיימת את ההבטחה, ובהתאם גם מקפידה על זמינות מרבית. התרשמות אישית וישירה מה-CFO המיועד והסכם שמפרט את התנאים שבהם יינתן השירות מאפשרים קבלת החלטה נכונה והפקת מקסימום תועלת.

יחד עם זאת חשוב להדגיש כי יש גם סטארט אפים שעבורם CFO במיקור חוץ אינו הפתרון האופטימלי. אחד הערכים שמנחים את הפעילות של The Founders הוא יושרה מלאה כך שבמקרים אלה נמליץ לבעלי הסטארט אפ על העסקת סמנכ”ל כספים באופן ישיר.

אין IPO בלי CFO

לקראת תהליך גיוס כספים ע”י סטארט אפ CFO הוא כבר חובה. סטארט אפים קטנים שינסו לגייס משקיעים בלי איש כספים יגלו  במהרה שהמשקיעים מרימים גבה ו/או דורשים מינוי CFO במתכונת כזו או אחרת כדי להתייחס ברצינות לפנייה. באופן דומה אין IPO בלי CFO ובאופן טבעי איוש תפקיד זה חייב להתבצע מספיק זמן לפני תחילת תהליך גיוס ההון– לפחות כ3-4 חודשים.

לקראת IPO ו/או גיוס משקיעים פרטיים או אפילו אנג’לים, ל-CFO יש חלק נכבד בגיבושה של תוכנית עסקית שתוצג לכל מי שירצה להבין טוב יותר את ה-DNA של הסטארט אפ ואת התחנות הצפויות לו בדרך. בנוסף עורך ה-CFO דוחות כספיים חיוניים ומעורב גם בתכנון ההצעות למשקיעים (מניות / אופציות וכו’).

כשנוצר קשר עם משקיע פוטנציאלי – אירוע דרמטי ללא ספק במסע של הסטארט אפ – ה-CFO הוא אחד הגורמים העיקריים בארגון שבא איתם במגע. בפרט נדרש סמנכ”ל הכספים לענות על שאלות שונות שצצות ולספק מידע מדויק, מפורט וכמובן גם עדכני. עצם המענה המהיר והמקצועי תורם לרושם שנוצר אצל המשקיעים וכמובן שהמידע שהם זקוקים לו עשוי להטות את הכף לטובת ההשקעה כשבלעדיו התוצאה תהיה דחייה מנומסת.

בקרה תקציבית שוטפת

אחד התרחישים המסוכנים ביותר עבור כל סטארט אפ הוא התרוקנות הקופה. כשאין כסף לתפעול השוטף של העסק, במקרה הטוב יימצא פתרון מימון יקר מאוד ובמקרה הלא טוב הסטארט אפ עלול פשוט להיסגר. CFO מקיים בקרה תקציבית שוטפת וקפדנית, כך שהחברה לא תגיע למצב שכזה. כשיש בקרה מקצועית על קצב "שריפת" המזומנים, ה-Burn Rate המפורסם, בעלי הסטארט אפ יכולים לדעת בכל נקודת זמן מה המצב הכספי ולקבל התראה מספיק זמן מראש כשעלולה להיווצר בעיה – כולל המלצות לגבי שינוי אופן ההתנהלות כך שהעסק יוכל להמשיך להתנהל לפחות עד למועד הגיוס הבא.

תמיכה בקבלת החלטות שיש בהן פן פיננסי

סטארט אפ הוא כאמור מסע שכולל צמתים ואירועים בעלי השפעה עצומה על היכולת להגיע ליעד הנחשק. על-מנת לקבל את ההחלטות הנכונות ביותר בכל נקודת זמן ובכל סוגיה, נדרשת תמונת מצב מלאה, לרבות פירוט של ההשלכות הפיננסיות על כל בחירה. זוהי עוד סיבה לכך שחשוב מאוד להציב בכל סטארט אפ CFO מיומן (או מיומנת, כמובן).

במיוחד באות לידי ביטוי היכולות של ה-CFO כשעל הפרק תוכניות למיזוג ו/או רכישה, רכישת ציוד יקר, גיוס כוח אדם, חלוקת אופציות לעובדות ולעובדים, תמחור מוצרים או שירותים, התלבטות היכן למקם את המשרדים ועוד ועוד.

עוד דרך שבה CFO "מצדיק" את עלות האאוטסורסינג או ההעסקה הישירה היא מיצוי הטבות מס אפשריות ובאופן כללי טיפול בממשק הרגיש שבין הסטארט אפ לבין רשות המיסים.

מקסימום תועלת בהתאמה מדויקת למאפיינים הספציפיים של כל סטארט אפ

שירות ה-CFO של The Founders הוא שירות פרואקטיבי באופיו, כחלק בלתי נפרד מהמחויבות שלנו לספק מקסימום תועלת ולזהות מראש כל מכשול או בעיה וכך כמובן למצוא מענה יעיל. עוד מרכיב בשירות הוא התאמה מדויקת למאפיינים הספציפיים של כל סטארט אפ בכל נקודת זמן, בהתאם לשלב שבו הוא נמצא וליעדים הקרובים והרחוקים שלו. גמישות מלאה, זמינות מרבית וכמובן בקיאות מקצועית מעמיקה שהיא תוצר של ניסיון רב ולמידה מתמדת משלימות ניהול כספים בסטנדרטים הגבוהים ביותר האפשריים.

 

Author Image

צליל דג'אווי (Tslil Djaoui)

מנהלת שיווק