back arrow חזרה לקורסים

איך להתכונן לבדיקת נאותות? המדריך לסטארטאפיסט

  • מאת: אביעד שורק (Aviad Sorek)
  • מרץ 28, 2023
  • |
  • 3 min.

מייסדי סטארט-אפ עומדים בפני דרישה לביצוע בדיקת נאותות (Due Diligence)  במהלך חיפוש משקיעים או בתהליך רכישה. בדיקת DD או בשמה העברי – בדיקת נאותות, היא תהליך בדיקה ואימות של המידע הפיננסי, הטכנולוגי והמשפטי של החברה. הכנה טובה לבדיקת DD היא הכרחית, על מנת להגדיל את סיכויי ההצלחה לקבל את ההשקעה המיוחלת.  

מדוע VC (קרנות הון סיכון) מבצעות בדיקות נאותות? ומה הן מחפשות?

VCs (קרנות הון סיכון) מבצעות בדיקות DD על מנת להעריך בקפידה את הסיכונים וההזדמנויות האפשריים בתהליך ההשקעה בסטארט-אפ. השקעה בסטארט-אפים בשלבים מוקדמים היא השקעה בעלת סיכון גבוה, מכאן גם השם "הון סיכון".

הקרן תגבש צוות ייעודי בהתאם לאופי המוצר והחברה בה מעוניינים להשקיע. אותו צוות יוביל את תהליך ה- DD (בדיקת נאותות) והוא זה שיהיה בקשר עם מייסדי הסטארט-אפ לקבל את כל המידע הנדרש.
בחברות בעלות מוצר טכנולוגי, צוות ה-DD יהיה מורכב לרוב מיועצים מקצועיים ואנליסטים של הקרן. בתהליכים שהם יותר משפטיים / פיננסיים, יכלול הצוות גם עורכי דין ו- CFO. הצוותים יבחנו מקרוב את החברה, את המוצר, את המצב הפיננסי, את האסטרטגיה העסקית והשיווקית, כל זאת על מנת לזהות אתגרים צפויים  סביב המוצר, השוק, המודל העסקי ואף הניהול.

צוות העסקה יבחן בין היתר את:

  • הצמיחה הצפוייה של החברה ושוק היעד שלה
  • איכות ופוטנציאל צוות הניהול
  • סיכונים אפשריים
  • הסתברות לחיסול ההשקעה תוך מספר שנים

הערכה זו מתועדת ונשלחת לוועדת ההשקעות ולדירקטוריון הפיקוח של הקרן. לאחר מכן לוועדה ולדירקטוריון יש הזדמנות לשקול את ההשקעה ולקבוע האם כדאי להמשיך בתהליך המימון או הרכישה.

5 צעדים חשובים שעליכם לנקוט על מנת להתכונן לבדיקת נאותות בצורה הטובה ביותר

1. ארגנו את המסמכים

השלב הראשון בהכנה לבדיקת נאותות הוא פשוט מאוד, ארגון המסמכים של החברה. המסמכים יכללו בין היתר דוחות כספיים, החזרי מס, חוזים משפטיים, הגשות קניין רוחני, הסכמי עובדים ועוד.
חשוב מאוד להחזיק את המסמכים הללו במקום אחד נגיש על מנת להבטיח תהליך סקירה מהיר ויעיל.

2. ערכו ביקורת עצמית

נסו לזהות בעיות או תחומים פוטנציאליים שעשויים לפגום בעסקה על ידי עריכת ביקורת עצמית של הכספים, של התפעול, ואף של ההיבטים המשפטיים בחברה. ביקורת עצמית מוקדמת, תסייע לזהות ולטפל בבעיות טרם תהליך ה – DD ובכל להציג חברה מאורגנת ואמינה.

3. בדקו את החוזים שלכם

סקרו את כל החוזים שלכם, כולל הסכמי ספקים, חוזי לקוחות והסכמי עבודה. ודאו שכל החוזים מעודכנים, מדויקים ומחייבים מבחינה משפטית.

4. בדקו את הקניין הרוחני שלכם

ודאו שהקניין הרוחני של החברה שלכם מוגן, זה כולל- סימנים מסחריים, פטנטים, זכויות יוצרים וסודות מסחריים. ודאו שכל הגשת הקניין הרוחני מעודכנת ושהחברה מחזיקה בזכויות על כל הקניין הרוחני.

5. בצעו הערכה כלכלית

בדקו את הדוחות הכספיים, תחזיות תזרים המזומנים ותחזיות ההכנסות של החברה. ודאו שכל המידע הפיננסי מדויק ועדכני. היו מוכנים לענות על שאלות לגבי המצב הפיננסי של החברה (בעבר, בהווה ובעתיד) ולספק מידע נוסף לפי הצורך. חשוב שהתחזיות הפיננסיות ייקחו בחשבון גם את ההיסטוריה וגם את העתיד. הערכה מקצועית ואמינה, כמו גם שליטה בכל הנתונים,  מגבירה את אמון המשקיעים.

מה חשיבות CFO בבדיקת נאותות?

CFO ממלא תפקיד מכריע בהכנה לקראת ה- DD מכיוון שהוא אחראי לפקח על הפעולות הפיננסיות של החברה. CFO אחראי על הצגת מידע פיננסי מדויק ומהימן ותפקידו להבטיח שכל הרישומים והמסמכים הפיננסיים תקינים. ה- CFO בונה את התחזיות הפיננסיות,  את הערכות הסיכונים וההזדמנויות ולו תפקיד קריטי במשא ומתן על תנאים והגבלות עם משקיעים או קונים פוטנציאליים, על מנת להבטיח שהחברה תקבל את העסקה הטובה ביותר.

ככלל, מומחיות CFO בנושאים פיננסיים חיונית בהכנת DD, והם מהווים גורם משמעותי בבדיקת הנאותות. מעורבותו יכולה לעזור להבטיח שתהליך בדיקת הנאותות יהיה יסודי, מדויק ואפקטיבי, מה שיכול להגדיל את הסיכויים לעסקה מוצלחת.

מתי להתחיל?

כמה שיותר מוקדם! על מנת ליצור סדר, שקיפות, ודיוק יש להכין את החברה ל-DD במשך חודשים. בדיקת DD היא חלק מכריע בכל תהליך מימון או רכישה. הכנה טובה יכולה לעזור להשגת תוצאה מוצלחת. ודאו שהצוות שלכם מוכן ומגויס לתהליך ה- DD. ודאו שכולם יודעים מה מצופה מהם במהלך תהליך בדיקת הנאותות. ע"י הכנה איכותית, CFO מומחה, וצוות מגויס, תוכלו להציג חברה מלוטשת ומאורגנת למשקיעים או רוכשים פוטנציאליים.

אולי יעניין אותך גם:

Author Image

אביעד שורק (Aviad Sorek)

שותף מייסד ומנכ"ל

×

שיחת ווטסאפ