עוד ועוד חברות טכנולוגיה פונות למיקור חוץ כדי להוזיל עלויות, לבסס תהליכי עבודה ולעמוד בדרישות המשקיעים
ניהול כספים מקצועי הוא מרכיב קריטי להצלחת כל עסק, ובמיוחד עבור סטארטאפים וחברות טכנולוגיה. בשלב ההקמה, כאשר המשאבים מוגבלים והצמיחה היא בעדיפות העליונה, הבנה פיננסית מעמיקה יכולה לשנות את כללי המשחק. היעדר מחלקת כספים מסודרת עלול להוביל למבנה פיננסי לא בריא, ולהקשות על תהליכי קבלת החלטות שמסייעים להצלחת החברה.
אלא שהקמת מחלקת כספים פנימית היא משימה לא פשוטה, במיוחד עבור סטארטאפים שנמצאים בשלבי גיוס מוקדמים. אחד האתגרים המרכזיים הוא העלות הגבוהה הכרוכה בהקמת מחלקה כזו. מחלקת כספים דורשת הוצאות רבות: שכר עובדים, הכשרות, תשתיות טכנולוגיות ועוד. עבור חברה צעירה, הוצאות אלו עלולות להיות לא משתלמות ולהקשות מאוד על תזרים המזומנים.
בנוסף, קיים קושי בגיוס אנשי מקצוע מנוסים ומוסמכים בניהול כספים, במיוחד בתחום ההייטק. השוק רווי בתחרות על טאלנטים, מה שמקשה על חברות צעירות לגייס את האנשים המתאימים.
ולבסוף, מחלקות פנימיות עשויות להתקשות להגיב לשינויים מהירים בשוק או בצרכי החברה. כשיש צורך לשנות כיוונים או להתאים אסטרטגיות, מחלקה פנימית עלולה להיות לא גמישה מספיק, דבר שמקשה על התאמה למציאות המשתנה.
הפתרון: ניהול כספים במיקור חוץ
בשנים האחרונות בוחרים עוד ועוד סטארטאפים במיקור חוץ של מחלקת הפיננסים. אחד היתרונות הבולטים במהלך הזה הוא החיסכון הכספי: חברות יכולות להוזיל עלויות באופן משמעותי על ידי שכירות CFO חיצוני, במקום להשקיע בהקמת מחלקה פנימית יקרה. אותו צוות, המועסק במתכונת של ספק, למעשה מנהל את כל ענייני הפיננסים של הסטארטאפ וחוסך אינספור כאבי ראש למייסדים ולעובדים.
בין השירותים הללו ניתן למצוא את ניהול השכר של העובדים, כולל חישובי שכר, ניכויים ופנסיות, המהווים חלק מהותי מההוצאות של כל חברה; ניהול מערכות פנסיה וביטוח; ריכוז דוחות כספיים תקופתיים; ניהול תזרים מזומנים; הכנת דוחות מעקב והוצאות; הפקת דוחות כספיים שנתיים; ועוד.
במיוחד בתחום ההייטק, עמידה בתקנות רלוונטיות היא חובה. CFO חיצוני מתעדכן באופן מתמיד בשינויים בחוקי המס ובדרישות הרגולטוריות, כך שהחברה תוכל להימנע מעונש ולקבל ייעוץ מקצועי באשר להטבות המס שיכולות להוות יתרון משמעותי.
בנוסף, ניהול כספים במיקור חוץ מציע לא רק חיסכון בעלויות ישירות – אלא גם החזר השקעה גבוה. באמצעות ניהול פיננסי מקצועי, חברות יכולות לזהות ולמנוע בעיות פוטנציאליות מראש, מה שמוביל להפחתת עלויות מיותרות וייעול תהליכים. השקעה שניהול כספים חיצוני עשויה להתברר אפוא כצעד חסכוני בטווח הארוך, כאשר ניהול נכון של תזרימי המזומנים עשוי לחסוך לחברה סכומים משמעותיים.
הרבה מעבר לניהול פיננסי
אבל כל אלו הם רק ההתחלה. לשירותי ניהול כספים במיקור חוץ יש עוד הרבה ערכים נוספים לסטארטאפים מעבר לניהול הפיננסי השוטף.
ראשית, מיקור חוץ מאפשר גישה למומחים: כשחברה שוכרת ניהול כספים חיצוני, היא מקבלת צוות מקצועי עם ניסיון ספציפי בעולם ההייטק, מה שמביא ערך מוסף רב. המומחיות הזו היא קריטית, שכן עולם ההייטק מציב אתגרים פיננסיים שונים, כולל ניהול השקעות, אופטימיזציה של תזרימי מזומנים והבנה מעמיקה של דרישות המשקיעים.
שנית, כשלוקחים CFO חיצוני זהו לא סתם עוד ספק. מדובר בצוות שאחרי לא הרבה זמן הופך ממש לשותף לדרך. צוות כזה יכול לסייע לסטארטאפ לגבש אסטרטגיות ותהליכים שמעצימים את פוטנציאל הצמיחה של החברה; להפיק תחזיות פיננסיות שמסייעות לחשוב באופן אסטרטגי; לבצע ניתוחים מעמיקים ולסייע בהכנת תוכניות עסקיות שמביאות לידי ביטוי את החזון של המייסדים; ובגדול להפוך לשותף לחשיבה קדימה ולתכנון עתיד הסטארטאפ הן בטווח הקצר והן הבינוני והארוך.
הסיכוי לגייס הון נוסף גדל
אחד התפקידים המרכזיים של CFO חיצוני הוא לנהל את תזרים המזומנים של הסטארטאפ, נושא שהוא קריטי לכל חברה, ובפרט לסטארטאפים שמקבלים מימון חיצוני או משקיעים. CFO חיצוני יכול לסייע בניתוח התזרים ולוודא שהחברה פועלת בצורה אפקטיבית. ה-CFO החיצוני גם מסייע לחברה בתהליכי בדיקות נאותות שדורשים משקיעים במהלך גיוסי ההון.
כמו כן, עם כלים ושיטות עבודה חדשות שמביא צוות המומחים החיצוני, חברות נוטות להציג תמונה פיננסית טובה יותר למשקיעים. כאשר הצוות הפיננסי מצליח להציג דוחות מדויקים ותובנות מעמיקות, הסיכוי לגייס הון נוסף גדל. כל זאת, כמובן, תורם ליכולת להרחיב את העסק ולהשקיע בצמיחה עתידית.
יתרון חשוב נוסף הוא זיהוי הזדמנויות פיננסיות וכשלים מערכתיים. בעבודה עם מספר חברות, ה-CFO החיצוני יכול לזהות מגמות בשוק ולהמליץ על צעדים שיסייעו לחברה למנף הזדמנויות ולהימנע מכשלים.
ולבסוף, עבודה עם ניהול כספים חיצוני לא רק מפנה משאבים פנימיים, אלא גם מאפשרת אינטראקציה פרודוקטיבית עם הצוותים הפנימיים. כאשר ה-CFO החיצוני משתף פעולה עם הצוותים הקיימים, נוצרת דינמיקה שמביאה לתובנות חדשות ולשיפור התהליכים הפנימיים. זהו מצב של win-win, שבו שני הצדדים לומדים אחד מהשני, מה שמוביל לשיפור מתמיד של ביצועים.