back arrow חזרה לקורסים

בקרה תקציבית לסטארטפים

  • מאת: צליל דג'אווי (Tslil Djaoui)
  • דצמ 28, 2022
  • |
  • 2 min.

תקציב מדויק וכמובן מאוזן הוא משאב הכרחי עבור כל חברה ובפרט לסטארטאפים שמשקיעים מאמץ רב כדי לגייס כספים וכל שקל הוא מבחינתם כמו אוויר לנשימה. גם לאחר השלמת בניית התקציב אסור להרפות – אלא חובה לבצע בקרה תקציבית שוטפת. אילו תועלות מספקת הבקרה תקציבית לכל סטארטאפ? איך תוכלו לדעת בוודאות שהפעולה הזו מתבצעת באופן מיטבי? מה עלול לקרות אם לא תהיו עם היד על הדופק באופן קבוע? לפניכם תשובות לכל השאלות הנ"ל ומידע רלוונטי נוסף אודות בקרה תקציבית לסטארטאפים.

התועלות המשמעותיות של בקרת תקציב לסטארטאפ

בקרה תקציבית לסטארטאפים פירושה מעקב צמוד והדוק אחרי ההכנסות וההוצאות, וזאת על-מנת לוודא שנשמרת מסגרת התקציב ומיושמים כל העקרונות שלפיהם הוא נבנה. חשוב להדגיש כי בקרה תקציבית אינה עוד פעולה טכנית אלא כלי מהותי ומשמעותי שמהווה בסיס הכרחי לקבלת החלטות אופטימלית.

כך למשל דוח חודשי שבוחן את ההוצאות וההכנסות, ומשווה את המצב הקיים לתכנון התקציבי, עשוי לסייע למקבלי ומקבלות ההחלטות בסטארטאפ לזהות הוצאות לא הכרחיות. כמו כן ייתכן מצב שבו יש זינוק פתאומי באחד מסעיפי ההוצאות, וכדאי כמובן לגלות זאת בזמן, לפני שנפער בור של ממש בקופת העסק.

באופן דומה עוזרת בקרה תקציבית מקצועית לסטארטאפ לאפיין במדויק את מוקדי ההכנסות השונים, לקבל נתונים מפורטים אודות שיעור הרווחיות של כל מקור הכנסה ולדעת אילו שירותים ומוצרים משתלם במיוחד לפתח ולהשביח.

כיצד מתבצעת בקרה תקציבית לסטארטאפים?

המפתח העיקרי של בקרה תקציבית מועילה הוא איסוף מלא של כל הנתונים הרלוונטיים. לצורך כך נדרשת בקיאות מקצועית, ניסיון ובמקרים רבים גם שימוש בטכנולוגיות מתקדמות שמבטיחות הגעה אל כל פריט מידע משמעותי במינימום זמן.

הקפדה על עבודה שיטתית ומסודרת היא עוד מרכיב בבניית תמונת מצב מלאה, מפורטת ועדכנית. עוד כדאי לקחת בחשבון שהגורמים בסטארטאפ שבפניהם מוצגים ממצאי הבקרה התקציבית לא בהכרח שולטים בתחום הפיננסי, ולכן חשוב גם לדעת להעביר את התובנות השונות בבהירות ובאופן שמאפשר הבנה מידית.

מה עלול להתרחש ללא בקרה תקציבית הדוקה?

בקרה תקציבית איכותית ומקצועית חייבת להתבצע באופן שוטף, על בסיס חודשי. הסכנה העיקרית לסטארטאפים שלא מקפידים על כך היא קצב שריפת מזומנים גבוה מכפי שתוכנן – וכתוצאה מכך הגעה למצב שבו פשוט אין כסף כדי לממן את הפעילות השוטפת של החברה. בהקשר זה כדאי לזכור שגיוס הון הוא תהליך מורכב שמחייב התגייסות מוחלטת של כל נשות ואנשי הסטארטאפ, ושאי אפשר לצאת למהלך כזה ללא היערכות נכונה – כך שהתרוקנות הקופה עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך. בנוסף משקיעים פוטנציאליים עלולים להירתע מהשקעה בסטארטאפ אשר לא מצליח לעמוד במסגרת תקציב שהוא בעצמו גיבש.

בקרה תקציבית לסטארטאפ – עסק למקצוענים בלבד

החשיבות הרבה של בקרה תקציבית לסטארטאפים בכל שלבי ההתפתחות, והצורך במעקב צמוד ומדויק לחלוטין, מובילים למסקנה חד משמעית: מדובר במלאכה שרק אנשי מקצוע שזו המומחיות שלהם (ונשות מקצוע מיומנות, כמובן) יכולים לבצע. 

אם הצוות של הסטארטאפ כולל כלכלנית ו/או רואה חשבון, באופן טבעי המשימה תוטל עליהם. אם אין, הפתרון הנכון הוא מיקור חוץ. עבור סטארטאפים קטנים יחסית בתחילת דרכם היתרון הבולט הוא הגמישות המרבית והאפשרות לבצע בקרה איכותית גם ללא הוצאה גדולה מדי.

Author Image

צליל דג'אווי (Tslil Djaoui)

מנהלת שיווק

×

שיחת ווטסאפ