back arrow חזרה לקורסים

מדריך לסטארטאפיסט: איך באמת עובדת רשות החדשנות?

  • מאת: אביעד שורק (Aviad Sorek)
  • ינו 20, 2025
  • |
  • 3 min.

האם היא לוקחת אחוזים במיזמים בהם היא משקיעה, מה הקריטריונים ובאילו מצבים תידרשו להחזיר את הכסף? שאלות ותשובות ליזמים מכל הסוגים

זה לא סוד שרשות החדשנות היא אחד הגופים החשובים ביותר לתעשיית ההייטק הישראלית. לא מעט יזמים בונים על המענקים שהיא מציעה כשהם מתחילים לחשוב על המיזם הבא שלהם. אבל לא כולם יודעים איך עובדת הרשות מבפנים: איך מגישים בקשה? אילו קריטריונים צריכים לעמוד בהם? האם יש החזרים או תנאים מיוחדים? ומה בכלל ההבדלים בין המסלולים השונים? אספנו מהרשת את השאלות שהכי מטרידות סטארטאפיסטים בנושא הזה, והנה התשובות.

למה בכלל רשות החדשנות "מחלקת כסף"?

היא כמובן לא סתם מחלקת כסף. הרשות היא גוף ממשלתי שתפקידו לקדם את החדשנות והפיתוח הטכנולוגי בתעשייה הישראלית. במטרה להשיג מטרה זו, היא מממנת מיזמי מחקר ופיתוח (מו"פ) ומשקיעה בסטארטאפים באמצעות מענקים שמטרתם לעודד צמיחה טכנולוגית, לשפר את התחרותיות של ישראל בזירה הבינלאומית ולתמוך ביזמים בשלבי הפיתוח השונים של המיזמים שלהם.  

אילו מסלולי מענקים יש לסטארטאפים? 

הרשות מציעה מגוון מסלולים המיועדים לתמוך בסטארטאפים בשלבי פיתוח שונים. לדוגמה, "מסלול תנופה" מתאים ליזמים בראשית דרכם ומספק מענק של עד 100,000 ש"ח. "קרן ההזנק" מיועדת לחברות בשלבים מוקדמים יותר, ומעניקה תמיכה שמחזירה את עצמה דרך תמלוגים מהכנסות עתידיות.  

בנוסף, קיים מסלול Round-A שמציע מענקים לחברות טכנולוגיה עם פוטנציאל צמיחה משמעותי, ומסלול מהיר לחברות עם Runway קצר שזקוקות למימון גישור. כל מסלול מותאם לסטארטאפים בשלב התקדמות מסוים עם קריטריונים ברורים.

מה הקריטריונים של רשות החדשנות לבחירת סטארטאפים להשקעה?

הרשות בוחנת מספר קריטריונים, כולל מידת החדשנות הטכנולוגית של המיזם, פוטנציאל השוק, יכולות הצוות הניהולי והשפעת הפרויקט על הכלכלה והחברה הישראלית.  

לכל מסלול יש תנאי סף ספציפיים – כמו גיל החברה, תחום הפעילות והיקף ההשקעה הקודמת. מטרת הקריטריונים היא להבטיח שרק חברות עם פוטנציאל אמיתי להצלחה ייהנו מהמענקים והתמיכה.  

האם היא לוקחת אחוזי בעלות (Equity) בחברות שבהן היא משקיעה?

לא, רשות החדשנות אינה לוקחת אחוזי בעלות. היא מעניקה מענקים מותנים, ובמקרה של הצלחה מסחרית, החברות נדרשות להחזיר תמלוגים בשיעור מוגדר מהכנסותיהן עד לסכום המענק שניתן, ולעיתים עם תוספת ריבית.  

המודל הזה נועד לאפשר לסטארטאפים לקבל תמיכה כלכלית בלי לוותר על שליטה במניות, ובמקביל לעודד אותן להצליח מבחינה מסחרית.  

כמה כסף ניתן לקבל מרשות החדשנות במסגרת מענקים לסטארטאפים?

הסכומים משתנים מאוד בהתאם למסלול ולשלב הפיתוח של הסטארטאפ. במסלול תנופה למשל ניתן לקבל עד 100 אלף שקלים; ואילו במסלול Round-A אפשר לקבל מענקים של עד 16.5 מיליון שקלים.  

בנוסף, ערוץ המענקים המהיר מספק מענקים של עד 7.5 מיליון שקל לחברות שזקוקות למימון גישור לפני סבב השקעות. התקרות הללו מבטיחות שכל סטארטאפ יקבל את התמיכה המתאימה לצרכים הספציפיים שלו.

מהם תנאי המענקים? אם נכשלנו, יש מצב שנצטרך להחזיר כספים?

המענקים של רשות החדשנות הם מענקים מותנים. במידה שהחברה מצליחה מסחרית, היא מחויבת להחזיר תמלוגים בסכום מוגדר, בהתאם להכנסותיה. אם הפרויקט לא מצליח, אין דרישה להחזר המענק אך החברה מחויבת לעמוד בתנאים נוספים, כמו שמירה על הקניין הרוחני בישראל.  

תנאי המענקים כוללים גם הגבלות על העברת ידע טכנולוגי לחו"ל ועל מכירת החברה לגורמים זרים, וזאת כדי לשמור על האינטרסים של המדינה.  

איך מתבצע תהליך הגשת הבקשה למענק?

יזמים המעוניינים במענק נדרשים להגיש בקשה מקוונת דרך אתר רשות החדשנות. התהליך כולל מילוי טופס בקשה מפורט, הגשת תוכנית עסקית, תיאור טכנולוגי של המיזם ודוחות כספיים עדכניים.  

לאחר הגשת הבקשה, היא נבדקת על ידי ועדה מקצועית שבוחנת את ההתאמה למסלול המבוקש ואת הפוטנציאל של המיזם. אישור הבקשה עשוי לקחת מספר שבועות עד חודשים, בהתאם למסלול ולמורכבות המיזם.  

האם רשות החדשנות מחייבת את הסטארטאפים לשתף פעולה עם גופים מסוימים? 

לא. עם זאת, בחלק מהמקרים היא מעודדת שיתופי פעולה עם אוניברסיטאות, מכוני מחקר או חברות טכנולוגיות אחרות במטרה להעצים את הפיתוח והחדשנות.  

שיתופי פעולה אלו אינם חובה, אך הם עשויים להעניק יתרון תחרותי משמעותי לחברה ולקדם את הצלחת המיזם.  

אילו הגבלות מטילה רשות החדשנות על סטארטאפים המקבלים מענקים?

הגבלות עיקריות כוללות איסור על העברת ידע טכנולוגי לחו"ל ואיסור על מכירת החברה לגורם זר בלי אישור מראש. כמו כן, חברות שמקבלות מענק מתחייבות להשאיר את מרכז הפעילות שלהן בישראל ולשמור על זכויות הקניין הרוחני במדינה.  

מטרת ההגבלות היא לשמר את החדשנות הישראלית בתוך המדינה ולוודא שההשקעה הממשלתית תורמת למשק המקומי.


The Founders מתמחה בניהול פיננסי חיצוני לחברות סטארטאפ ומספקת מעטפת פיננסית מלאה הכוללת חשבות וניהול שכר, ליווי CFO מנוסה, ניתוח דוחות תזרים מזומנים ותכנון פיננסי אסטרטגי. החברה פועלת מתוך הבנה עמוקה של האתגרים הפיננסיים הייחודיים לעולם הסטארטאפים, ומאפשרת ליזמים להתמקד בצמיחה ופיתוח המוצר, מתוך ידיעה שהניהול הפיננסי נמצא בידיים הטובות ביותר.

מעוניינים לשמוע עוד? צרו איתנו קשר עוד היום ונשמח לייעץ ולהתאים לכם פתרון פיננסי מדויק.


Author Image

אביעד שורק (Aviad Sorek)

שותף מייסד ומנכ"ל

×

שיחת ווטסאפ